16oct.
2019
0

Educație prin improvizație a ajuns la final

Educație prin improvizație

Educație prin improvizație a ajuns la final

Proiectul nostru educațional Educație prin improvizație a ajuns la final. Început în primele zile ale lunii septembrie, proiectul conceput de Littleimpro (https://littleimpro.ro/), co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (https://www.afcn.ro/) și realizat în parteneriat cu Organizația Umanitară Concordia (https://www.concordia.org.ro/acasa/) a avut ca scop oferirea unui cadru de dezvoltare personală pentru copiii și tinerii din grupul țintă (75 de copii și tineri provenind din medii defavorizate din București și județul Prahova) prin integrarea improvizației într-un context educațional care să stimuleze creativitatea și inventivitatea acestora prin implicarea lor în cadrul atelierelor de teatru de improvizație.

Desfășurarea proiectului

Timp de o lună și jumătate, pe parcursul a zece întâlniri, am lucrat împreună cu cei 75 de copii și tineri din Casa Sfântul Lazăr din București, Casa Cristina, Casa Austria, Casa Alexandra, Casa Aricești-Rahtivani din județul Prahova. Ultima întâlnire s-a desfășurat sub forma unui spectacol, susținut la Teatrul de animație Ciufulici din Ploiești (https://www.facebook.com/Teatrul-de-Animatie-Ciufulici-Ploiesti-333105873414924/).  Fiecare grupă a urcat rând pe rând pe scenă și a prezentat în fața unui public de 200 de persoane, alcătuit din participanți din celelalte grupe, prieteni, părinți, frați și îndrumători de la centrele de zi și casele de tip familial, ceea ce a învățat/experimentat timp de o lună și jumătate alături de echipa Littleimpro  în cadrul proiectului Educație prin improvizație.

 

Littleimpro, copiii și tinerii din proiect

Proiectul a fost gândit de la început pentru copiii și tinerii din medii defavorizate social, economic, cu acces redus la educație, familii mono-parentale, copii aflați în situație școlară limitată, cu risc de abandon școlar. Mediile din care provin și condițiile precare socio–economice, deseori, îi expun pe aceștia la discriminare și la disprețul și ignorarea din partea celor din jur. Ceea ce ne-am dorit a fost ca, pe parcursul celor zece întâlniri, să reușim să construim împreună cu tinerii și copiii din proiect, nu un spectacol de improvizație, ci o experiență în care să le stimulăm creativitatea și inventivitatea (pe care le au din plin) într-un cadru controlat și bazat pe reguli. Am învățat multe împreună: cum să avem răbdare unii cu ceilalți, cum să construim, am râs, au fost și câteva lacrimi la final,  Noi i-am învățat pe ei ce știm, iar ei ne-au învățat pe noi că, indiferent cât de grele sunt condițiile în care trăiesc (vorbim despre familii care au până la 14 și locuiesc în două camere), tot au energie și interes pentru a învăța lucruri noi, pentru a râde, pentru a fi curioși, pentru a se dezvolta.

Educație prin improvizație a ajuns la final, iar finalul este unul fericit!

 

Proiect educațional conceput de Littleimpro, co-finanțat de AFCN și realizat în parteneriat cu Organizația Umanitară CONCORDIA
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării
.